Semasa awal-awal kamera digital SLR diperkenalkan, harganya memanglah sangat mahal dan hanya mampu dimiliki golongan profesional sahaja. Namun sekarang ianya mampu dimiliki oleh semua golongan. Disebabkan itu, ramai yang memiliki tanpa pemahaman yang betul, seperti aku juga. Akibatnya hasil-hasil gambar tak bererti. Aku tertarik nak menulis artikel ni untuk membimbing sesiapa sahaja yang baru berkecimpung dan ingin mengetahui beberapa asas yang penting untuk memahami DSLR pertama kita. Prinsip-prinsip ini adalah sama untuk sebarang jenis kamera, tetapi tak semua dapat mengawal shutter & aperture secara manual dengan kamera kita.

Berminat Nak Tau? Teruskan..

Langkah-langkah

1. Cari satu subjek. Kita mungkin akan merakam satu kawasan yang luas, jadi yang paling penting jangan hampiri kawasan yang gelap dan kurang cahaya. Deria mata kita dapat mengesan lebih banyak cahaya dan pelbagai jenis cahaya yang lebih luas daripada satu nderia kamera digital (yang di panggil Dynamic Range dalam setting kamera). Mata ita boleh lihat menembusi cermin dan nampak apa isi dalamnya walaupun dalam keadaan cahaya yang rendah berbanding dengar keadaan cahaya di luar. Bagaimanapun, kamera digital tak boleh jadi sebegini. Dengan kamera, kita hanya dapat lihat apa yang ada diluar cermin atau di dalam cermin sahaja. Pertimbangkan hal ini bila memilih subjek. Jangan pilih terlalu banyak subjek.

2. Letakkan kamera pada sesuatu. Kalau ada tripod, lebih baik pasangkan. Kalau tak ada, letak pada satu kawasan yang kukuh. Ramai rasakan tripod ni tak diperlukan, malu nak bawak. Tapi untuk dapatkan hasil yang bermakna, pasangkan tripod.

3. Gunakan tetapan Program (P). Ianya adalah mode terbaik untuk permulaan pembelajaran.

4. Tukarkan kelajuan ISO. Kalau ini kamera pertama korang, cuba ekperimen dengan kelajuan ISO.  Boleh ubah tetapan ISO dalam setting kamera. Ada juga kamera yang sediakan short-cut key untuk menukar kelajuan ISO. Untuk yang belum faham tentang kelajuan ISO, fungsinya ialah untuk mengukur kepekaan kamera dengan cahaya, lebih rendah angkanya, lebih kurang sensitiflah kamera terhadap cahaya. Lebih tinggi nombornya, lebih tinggi sensitif kamera terhadap cahaya. Cuba amati gambar pada subjek yang sama, kita gunakan ISO paling rendah (50, 100 atau 200), dan kemudian cuba pula dengan ISO yang lebih tinggi (800, 1600 atau lebih).

5. Gunakan tetapan Aperture-Priority (A). Kebiasaannya ia dinyatakan sebagai Av (aperture value) atau A (aperture priority) pada tetapan dail.

6. Tetapkan bukaan aperture lensa. Ia boleh diubah dengan menukar nombor dial pada kamera (dipanggil diaphragm) yang kebiasaannya bermula dari 1.4 hingga 22 pada hampir semua jenis lensa). Cuba rujuk pada buku arahan untuk lebih tepat. Fungsinya ialah menukar saiz bukaan lensa untuk membenarkan lebih banyak cahaya masuk atau mengurangkan jumlah cahaya pada sensor. Saiz bukaan lensa dinyatakan dengan pengiraan nisbah jarak lensa dengan saiz bukaan lensa (digambarkan dengan f/5.6 contohnya). Lebih kecil saiz aperture (kurang cahaya masuk) dinyatakan dengan nombor yang lebih besar (f/22 contohnya). Jadi, cuba rakamkan 2 gambar dengan aperture yang besar dan aperture yang kecil.

7. Ubah kepada tetapan Manual (M) sepenuhnya. Tetapan ini membenarkan kita mengawal sepenuhnya kamera untuk dapatkan hasil gambar yang lebih menarik. Bukanlah sepanjang masa kita perlu gunakan Manual mode, kalau tak apa gunanya setting lain tu. Tapi kita perlu gunakan manual apabila ingin mengawal kedua-dua kelajuan shutter dan bukaan aperture.

8. Tukar kelajuan shutter. Ia digambarkan dengan nombor-nombor yang menaik dua kali ganda setiap kali ditukar. Kelajuan shutter bermula dari 1 saat, 1/2 saat, 1/4, 1/8, 1/16, dan seterusnya (dipanggil “stop” setiap perubahan nombor).

Cuba ambil satu gambar dengan beberapa stops yang berbeza.

- Gambar yang menggunakan shutter laju lebih gelap. Ianya mungkin lebih baik tau sebaliknya bergantung kepada keadaan cahaya.
- Gambar yang menggunakan shutter perlahan menampakkan pergerakkan, gambar yang goyang sekiranya kita pegang kamera sendiri. Walaupun kita memasangkan kamera pada tripod, kelajuan shutter yang sangat perlahan (setengah saat atau lebih) akan menghasilkan gambar yang kabur kerana kamera goyang.
- Bagaimanapun, kita perlu gunakan shutter yang lebih perlahan pada waktu malam contohnya untuk dapatkan gambar pergerakkan lampu kereta. Dalam keadaan yang terang kita boleh gunakan shutter lebih laju untuk mendapatkan pergerakkan yang terhenti.

Gaban

9. Penting. Ingat terma ini. Fikirkan terma cahaya, kita boleh ubah bukaan aperture, kelajuan ISO atau kelajuan shutter untuk mendapatkan kekuatan berbeza pada setiap jenis keadaan cahaya. Mengubah setiap satu daripadanya akan memberi kesan pada gambar yang diambil, mungkin lebih baik atau sebaliknya. Ingati setiap satunya, dan amalkan semasa merakam subjek kita, sehingga kita terbiasa dengan setiap keadaan sekeliling.

10. Tukarkan kembali kepada tetapan Program (P) sekarang. Memang menarik mengetahui kesemua benda diatas, kita boleh amalkan bila-bila masa sahaja tetapan manual itu sekiranya rasa perlu. Tapi kebanyakkan masanya kita tak perlu fikirkan tentang tetapan manual kerana ada tetapan automatik lain yang memudahkan kerja.

11. Gunakan lensa yang berbeza sekiranya ada. Kalau belum ada, lebih baik sekiranya memiliki satu lensa zoom. Ianya praktikal untuk potret mahupun sukan. Lensa tetap dengan saiz berbeza memiliki focal lengths yang berlainan. Lensa zoom pula mempunyai saiz panjang focal berbeza  dan boleh diubah. Lensa 50mm adalah bersamaan atau lebih kurang dengan penglihatan manusia sekiranya dipasang pada 35mm film atau sensor. Bagaimanapun, kebanyakkan sensor digital SLR adalah lebih kecil daripada 35mm film. Maka, panjang focal sebenar perlu digandakan dengan 1.5 di kebanyakkan kamera. (Di panggil Digital Field of View Cropping). Lensa telephoto seperti 80mm atau lebih panjang akan membawa subjek lebih dekat kepada kita. Ia sesuai digunakan untuk potret dan merakam haiwan. Tetapi kita perlu ingat saiz bukaan aperture pada telephoto lebih kecil berbanding lensa tetap. Maka sensitiviti lensa akan lebih lemah berbanding lensa biasa. Ada juga lensa yang mempunyai bukaan aperture lebih besar seperti 70-300mm f/2.8, tetapi harganya adalah sangat mahal. Wide-angle lens seperti 10-20mm memberikan lebih ruang pada pandangan kita. Ia juga memberi gambaran yang kita melihat sesuatu objek pada jarak yang jauh. Ianya berguna apabila merakam gambar pada ruang yang lebih kecil seperti dalam bilik atau pemandangan luas.

12. Mulakan merakam gambar-gambar. Sekarang kita dah fahami asas-asas menggunakan kamera digital SLR, macam mana nak gunakan pada setiap keadaan berbeza, keluarlah dan cuba dalami!

Pakej Fotografi Mohd Razali 2010

You Might Also Wanna Read This:

azaHmaeL: artikel yang menarik. betul2. sgt setuju! bile beli baru tahu tujuan. org tahu tujuan dulu baru beli hahaha tobat2. jadik bile dah ade dlsr, tak elok membazir, jadik kene belajar betul2 :D tak saba!

chapit: terima kasih banyak2.......permulaan yg baru

Yana Harmila /bRaT: hoho ... principal of focus media.. leh amek sy jd student pengetua?? hehe bagus ah tips ko..

jas: wah..baik ar tips ko..anda sudah bergelar wedding photographer skng..tahniah..

nashrex: good info!

zara: wah..penting jugak tripod eh? baru tau....slalu tgk cam susah je nak bawak..

anasxz: hu... hebat... cuma yg segan tu sbb besar gedebak.. tu yg segan nak bawak gi mana2... tapi bagi orang yang dah biasa jadi ok la.. teruskan perjuangan..

M Ali: terima kasih kerana tips anda...saya baru nak berjinak dengan nikonD5000

Ice_cube: indah...

ayudin: Terima kasih banyak untuk tips yang diberikan. Saya juga masih hijau dalam dunia DSLR ni. Mohon jasa saudara Mohd Razali memberikan lebih lagi manual permulaan bagi pembelajaran menggunakan DSLR ni melalui email saya. Terima kasih sekali lagi.

mat yo: leh bg cadagan camera yg oklahdlm bajet rm 1500.00 below......

Razali: Boleh cuba cari Nikon D40x atau Canon 400D di Mudah or FTZ.

izzudin: perbezaan DSLR dgn SLR....yg mana lbih elok...

Razali: Dua-dua ada kelebihan & kekurangan. Dua-dua pon elok.

mansor: Trima kasih diatas tip yg amat berguna ini sebab saya pun baru nak berjinak jinak dgn DSLR diharaf kan dpt memberikan info yg berguna ini dari masa kesemasa.Hidup DSLR

mansor: tip yg baik kpd mereka nak berjinak dgn DSLR Syabas

mansor: Salam.... en.Razali boleh jelaskan x teknik mengunakan flash adakalanya gambar menjadi gelap semasa diambil

fatin: kalau bleh,bg twu scara tperinci kt email sy ea..... tips amk bgos...

azmi ezmel: tx bro for the info & btw which dslr to choose, higher pixel or longer lens

ken: kalau kaler tak idop camne lak bro?

aen: sangat2 menarik... sya suka... sbb mmg na blaja

Max: Tks bro for your info. Saya baru nak berjinak2 dgn camera DSLR, tapi tak tau which model or brand nak beli, lain kedai bagi lain cerita pls camera confused lah Budget dlm RM3 to RM3.5K. Tolong tolong dah pening ni.

zakia: encik razali,sy harus berguruuu dengan encik razali.minat sangat dgn photographyy ni !

aini: nice one.. i pun beginners..baru2 saje nak menjinakkan diri dlm bidang art of seeing ni....tp da lame minat cume takde peluang dan ruang je?? boleh la bg tunjuk ajar..tq

arull: sy masih baru.thanks for your info =)

salbihan: artikel yg menarik. baru nak start blaja gune DLSR. artikel nie serba sedikit dpt membantu bile gune kamera SLR ni.

Mus: info berguna kepada newbie DSLR ni

loading man: byk gak tips dalam blog nie..dunia dslr is a wonderful world..kita blh capture everything disekeliling kiter...

syed yusry: nak pendapat... dgn budget 2000-2500 which yg the best i can get..wuwuw... really need ur help... xnk la yg beginner... alang2 beli kan..wuwuw..pendapat2??emel me plz...

chaesyaEllea: akhirnya...jumpa jugak blog org yg xkedekut ilmu... sy mmg teringin sgt nak blaja fotografi tapi dsebabkan sy nih duk luar malaysia payah nak ikut sebarang workshop dan cara paling mudah dengan mencari source kat internet... nak cari pulak, ramai yg suh masuk wrkshop then tanya yg pakar pulak btapis2 cam xnak share ilmu... terima kasih yg teramat bro... God Bless Us.. InsyaAllah... ameennn... ^^) cheerios...

zain: bagaimana dgn bridge cam? leh dpt hasil fotografi setanding DSLR tak?

aldrich: Terima kasih atas perkongkian ilmu tentang fotografi ni. Saya juga baru belajar menggunakan kamera DSLR ni, dengan perkongsian ilmu fotografi yang u kongsikan, banyak membantu saya memahami setiap fungsi kamera DSLR ni. Tahniah :)

Carl: Wonderful write-up. I was checking this web site and that i'm impressed! Extremely helpful details specially the last portion :) I attend to this kind of details lots. I wanted this certain data for a long time. Many thanks and all the best !.

zaki: salam, tlg ajr sya bokeh efek...

mario: thx alot....ade idea untuk start hobby fotografi

Corina: Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

home cellulite treatment: Amazing things here. I'm very happy to look your article. Thanks a lot and I'm taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

how to attract beautiful women: Unfortunately, men are driven to mate with most of the time, it demands just concerning the appropriate timespan that factors expertise and you must as well. Just about any guy can master how to Tips To Attract Women you can join them. If you agree to become friends with a woman.

anchor: The property's value is now debt program $400, 000. With the current economy an overwhelming amount of consumers in liabilities, mostly creditors are easily agreeing to make settlement deal with consumers.

http://silmarit.com/index.php/member/161169/: Even though your goal is just to lose 5 pounds in a week, you should be strict with what you do so as not to inadvertently undo all your hard work for vegetarian weight loss. Vinson had participants keep their normal diet and exercise routines (or lack thereof) and merely added the green coffee. Do not be tempted to lose weight as quickly as you can, because a crash diet will have you eating less than a thousand calories a day slowing down your metabolism.

http://cpaprelease.com/: change pressure on icon cpap

bliss skin care: skin care tips

exercises to lose fat on thighs: Therefore increased amount of sweating, wearing wet clothes just makes things easier for the fungus. To recap for just a moment; a thigh is not just one large muscle but a collective group of smaller muscles working down there, so whilst you do exercises like walking or running or even squats you're merely targeting particular individual muscles which still leave your inner-thighs in need of some additional specific and targeted fat-burning work out. The t-shirt type bras are ideal for women who spend a lot of time outside.

order Black Diamond Skin Care: I hardly drop remarks, however i did some searching and wound up here 12 Tip Memahami DSLR | Blog Razali. And I actually do have a couple of questions for you if it's allright. Is it simply me or does it appear like some of these remarks appear like they are written by brain dead people? :-P And, if you are writing on additional sites, I'd like to keep up with anything new you have to post. Could you make a list of every one of your public pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


Recent Comments:

Archives

Admin

18% GRAY - © Copyright Mohd Razali • Powered by Wordpress.

FACEBOOK
TWITTER

    Twitter

    Heroes Photowork

Warning: is_executable() [function.is-executable]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/local/bin/curl) is not within the allowed path(s): (/home/:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp) in /home/photokit/public_html/mohdrazali/blog/wp-includes/class-snoopy.php on line 208