Salah satu strategi perniagaan yang efektif adalah dari mulut ke mulut (World of Mouth). It travels faster than a bullet train. Satu waktu dulu aku aktif dalam dunia IT dan menjalankan perniagaan kecil-kecilan IT di kawasan tempat tinggal aku. Sebaran mulut ke mulutlah yang banyak membantu. Aku tak pernah iklankan perniagaan komputer aku di mana-mana premis kedai atau papan iklan. Tetapi aku boleh stabil dan terus berkembang. Satu masa dulu aku hanya kerani stor kilang kain. Tak pernah terfikir nak kemana-mana lepas habis belajar. Tapi 2 bulan + je lah aku tahan di tindas bangsa lain yang terlampau bias dan kuat kipas.

Aku mula menjalankan bisnes fotografi ni kurang setahun. Alhamdulilah.. Dah merata aku sampai. Semuanya kuasa World of Mouth (WoM). Dari sorang ni, perkenalkan kenalan dia. Kawan dia kenalkan orang lain. Walaupun kualiti kerja aku masih belum memuaskan, alhamdulillah, ramai yang berpuas hati. Kadang yang datang dari jauh dan luar jangkaan aku. Bukan mendabik dada.

Tapi WoM ni juga yang boleh mencalarkan imej. Hati-hati dengan kuasa angin ini. Setakat setahun ni aku belum rasa lagi macam mana penangannya. Aku harap cabaran tu kurang. Tapi aku pasti satu hari nanti mesti datang juga satu cabaran yang boleh membuatkan aku jatuh. Jadi aku perlu bersedia dari sekarang. Dunia perniagaan fotografi ini penuh rintangan. Banyak saingan. Ibarat beribu buih di tengah laut, timbulkan diri kita berbanding yang lain.

Usaha kena lebih. Cina punya pesanan “Lu mau bikin bangunan tinggi, piling misti mau kuat!”

Siti Norbaya Abdul Jabar

Family Siti Norbaya

Cincin Pertunangan Siti Norbaya

Eh Budak Ni

Eh Cik Siti

Family Ajim

Manis Tunang Ajim

Termenung Tunggu Ajim

Junior Photographer
Apple Mint
Central Johore Wedding Photographer
+60127333960
razali(at)focusmedia.my
YM: drusoft

You Might Also Wanna Read This:

achmal: pantess sungguhhh ni hehehe~ erk ade juge terselit muke tu..

# Ade manyakkk~

snaj: Canteklah, bile bleh tgk sume ea???

# Approximately 2 weeks ye cik Siti.

putra_mivec: tebalnyer bulu mata siti...

putra_mivec: muka siti makin tembam....kalu xmake up,natural lg comel

#Ayie: Mekap tipis je ni. Tapi dekat 2 jam jugak la. Lain eh muka tunang kau da mekap?

tommy hilfiger eton: What's up everyone, it's my first visit at this site, and post is actually fruitful in support of me, keep up posting these types of articles or reviews.


Recent Comments:

Archives

Admin

18% GRAY - © Copyright Mohd Razali • Powered by Wordpress.

FACEBOOK
TWITTER

    Twitter

    Heroes Photowork