Terima Kasih MARA

September 2, 2009 | 33 Comments »

MARA bagi pengurangan!

Balik dari surau, aku cek peti surat, mana lah tau kalau-kalau ada sesapa yang teringat nak hantar kad raya pada aku (ceh). Nak ambik surat bank statement sebenarnya. Tapi yang sampai adalah surat dari MARA. Berdebar-debar rasa nak bukak. Sampai rumah, baca bismillah dan bukak pelan-pelan. Penuh tertib aku baca setiap satu perkataan yang ditaip.

“Merujuk kepada perkara di atas, dimaklumkan bahawa permohonan pengurangan Kadar Bayaran Balik Pinjaman saudara/saudari telah diluluskan dalam mesyuarat bertarikh 29/07/2009 bla.. bla.. bla..”

Kadar Bayaran Balik: 10% daripada jumlah keseluruhan!

ALHAMDULILLAH… Syukur..

MARA bagi pengurangan kadar bayaran balik pinjaman pelajaran sehingga 90% kepada pelajar yang tamat pengajian dan cemerlang dalam bidang yang diambil.

Syukur yang teramat aku dapat berita ni. Aku tamatkan pembelajaran dalam bidang IT. Habis belajar dah lama, tapi tak buat pengurangan lagi. Sampai la surat Notis tuntutan 14 hari sampai kat rumah, baru la kelam kabut aku nak call MARA tanya pasal pengurangan. Dalam tempuh lebih kurang sebulan dari tarikh aku hantar borang permohonan pengurangan tu, sampai surat kelulusan ni. Fuh lega.

Course yang aku tamatkan tu adalah BTEC HND in Business Information Technology di IUCTT 5 tahun sudah. Serba sedikit aku memang mempergunakan ilmu-ilmu tu semua. Walaupun bidang kerja aku sekarang jauh berbeza, tapi aku mula bertapak selepas belajar dulu dalam bidang IT jugak. Belum bercadang nak menyambung lagi buat masa ni. Kalau aku berhajat nak sambung pon kemungkinan besar dalam bidang yang lain.

Permalinks: http://blog.mohdrazali.com/terima-kasih-mara/

Most Commented Posts

achmal: byk tuuuuuuu dpt kuranggggggg

Amy Ahmad: saya jugaaaa!!!yihaaa..

Mohd Razali: Eh cik Amy pon? Hihi.. Aku baru je mohon bulan lepas tau. Setelah bape lame habis belajar.

Amri Efendi: Best la hang..aku baru kena dgn KPM..selepuk suh bayar 1/4 dari pinjaman...kekeke..pinjam best..bayar liat....hahaha

Rosnaiza Hasan: syioknye!

Izza Fajarul Hawa: Eh eh ni nanti kene ajar saya pula mintak pengurangan (kalau kena bayar la). Ngeh.

Adhadi Mohd: alhamdullilah. rezeki bulan puasa ni.

Faizal Rahim: adeh aku pun dpt surat byr tempoh 14 hari.. masak

Mohd Razali: @Amkacak: Saje je kot nak ugut kau tu.@Roeza: Syok la. Tengah2 nak pakai duit ni kan.@Awe: Ah kau tapayah bayar punye.@Adhadi: Itu la. Alhamdulillah bang.. Syukur...@Faizal: Dia saja ugut je. Bayar RM50 dah oke. Hehe.. Tapi kalau dapat buat pengurangan tu lagi baik. MARA pemurah.

Juwariyah Marjuki: bagusla..best tu..nasib sye lebih baik sket je..free..x yah byr balik pinjaman sbb tukar dpt biasiswa JPA..Alhamdulillah..

Faizal Rahim: hope so.. huhu

Mohd Raya Mastuki: ko xkena byr lagi ker? aku dah kena.hahah.bg free kan bagus.

Mohd Razali: @Jawa: Wow! Biasiswa! Lagi best.@Faizal: Download je borang pengurangan, bismillah, hantar. :P@Mamat: 2 tahun lepas ada la bayar. Pastu 2 tahun tak bayar. Hahaha.

Awall: Bak kata Achmal ' Biar susah2 dulu......nanti dibalas la ia......Berkat Ramadhan

Mohd Azam: aku pun risau gak ni.. dh lame xbyar :D

Yana Haron: wakakakka aku pun kna bayar tunggakan ptptn selama 6 thn..depa kata sbb stop bayaran..huhu.. klu x imegresen tak kasi kuar negra.. seb baek check online minggu lpas x kna blacklist... mana mo cekau berbelas2 riban..huhu..sapa suh liat byr..hehekasi bayar tunggakan perkhidmatan ke apa ntah rm300 cukup suddah.. tp bln2 kna ah start byr balek.. adoi.. lari budget berpoya-poya..huhu

Nursyidatulakmal Maskan: muda2 hutang aku da puluh ribu ahhahah~yana kite same kes la hahahah

Yana Haron: erk aku dpt notice 14 ari gak.. aku email 3 kali kt ptptn mo potong gaji.. stau pn depa x return.. cam ampeh... malas aku mo call.. kata i.t.. suh email jer.. takkan nak kena snailmail plak.. cett

Mohd Razali: @Azam: MARA ke? @Yana: Mane ade mase dorang nak layan email kau. Tak nampak kesungguhannye kate dorang. Cuba ko cek web, mane tau ada borang nak kena isi ke.@Mal: Puluhan ribu? Fuh....

Nursyidatulakmal Maskan: @encik tunang : fuhh jugak :P

Yana Haron: xdak lah babes..aku tgk kt web dia suh email maa...

Razali: @Mal: Dah bayar sibu lebih, tinggal sikit je lagi.
@Awall: Alhamdulillah bang.. Syukur.

bisz: huuuuuuu sep sep sep! huuhuhuhuh

anonymous: brol .. nie brape CGPA dpt nie smpai leh kurang 10% je ye ? Dean list ke nie ?

nur: salam.. nak tanye, bila awk dpt notis tuntutan 14 hari tu, bukan kena bayar lumsum @ separuh ke? sy br dapat notis tu, n xpenah mintak pengurangan pinjaman. so, awk byr jgk ckit pastu mtk pengurangan ke? atau byr lepas dpt pengurangan?

miz_h: if xcemerlang tapi complete study pun boleh mintak pengurangan kan?

athirah: wah...pointer brpe dpt 90% pgurangn?? kalo below 3.0 brp ye??

Anee neena: bestnye dapat kurang banyak .. kalau boleh, nak tau, CGPA berape dapat kurang sampai 90% ni ? saye pon buat loan mara .. nak buat betol2 jugak .. nak tau sangat .. reply kat blog saye ye ? ^^,

jebril: Salam bro nak tanye dulu grad pointer first class ke second class upper dapat pengurangan bayaran mara sampai 90% tu?tq

siti: nk tanye, kalau mara da hantar surat senarai hitam pun masih boleh mohon ke?tunggakkn da nak smapai 2ribu..

siti: nk tanye, kalau mara da hantar surat senarai hitam pun masih boleh mohon ke?tunggakkn da nak smapai 2ribu..

asyidah: Cmne nk dptkan pengurangan tu?bape cgpa minimum?

program do wystawiania faktur: Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site. It's simple, yet effective. A lot of times it's tough to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance. I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Safari. Exceptional Blog!


Recent Comments:

Archives

Admin

18% GRAY - © Copyright Mohd Razali • Powered by Wordpress.

FACEBOOK
TWITTER

    Twitter

    Heroes Photowork